Terveellisen ruokavalion kokoaminen on nykyään helppoa, sillä internetin kautta kenellä tahansa on ulottuvillaan loppumaton idea- ja reseptipankki. Sosiaalisen median kautta voi seurata inspiroivia, ruokaan ja resepteihin keskittyviä tilejä, ja uusia, herkullisia ideoita syömiseen ja ruoanlaittoon löytyy helposti. Kun hyvän ruokavalion perusainekset ovat rutiininomainen osa arkea, voi reseptejä varioimalla saada ruokalistaan piristävää vaihtelua, terveellisyyden kärsimättä.

Aamupala käynnistää aineenvaihdunnan

Säännöllinen ateriarytmi pitää elimistön ja aineenvaihdunnan käynnissä, ja siksi kannattaa opetella syömään edes jonkinlainen aamupala. Yhdelle riittää pieni annos maustamatonta jogurttia marjoilla ja pähkinöillä, toinen syö avokadon ja banaanin, ja kolmas kaipaa heti aamusta jotakin tukevaa, kuten sienimunakasta tai reilun annoksen puuroa. Olennaista kuitenkin on, että aamiaisen syömisestä tulee tapa.

Proteiinipitoinen lounas pitää mielen virkeänä

Lounaalla kannattaa suosia proteiinipitoisia vaihtoehtoja, ja jättää runsaat hiilihydraattimäärät väliin. Suuren pasta-annoksen, tai muhkean patongin syöminen lounasaikaan alkaa helposti väsyttää, ja saa energiatason laskemaan pitkäksi aikaa, jolloin iltapäivän työtunneista ei saa suurinta mahdollista tehoa irti.

Lounasruokalassa lautaselle voi valita lihan tai kalan lisukkeeksi salaattia ja kasviksia, ja rutiininomaiseen leivän syömiseen on ainakin lounasaikaan hyvä kiinnittää huomiota. Myös ruokaisa salaatti, tai vaikkapa pähkinöillä ja siemenillä vahvistettu kasvissosekeitto, ovat hyviä lounasvaihtoehtoja, jotka pitävät pitkään kylläisenä. Myös ravintolassa ruokaillessa voi annoksen muokata omaan makuun sopivaksi, sillä useimmat ravintolat huomioivat nykyään erikoisruokavaliot ja muut toiveet myös listalta tilattaessa. Näin ollen oikeastaan mikään tilanne ei ole niin sanotusti tekosyy lipsua hyvistä ja järkevistä valinnoista ruokailuun liittyen.

Fiksut välipalat suurena apuna arjessa

Joskus kiireinen arki, ja äkillisesti muuttuvat aikataulut siirtävät suunniteltuja ruoka-aikoja, ja sellaisiin tilanteisiin kannattaa etukäteen varautua välipaloilla. Kun laukusta tai taskusta löytyy aina nopeasti helppoa ja terveellistä syötävää, ei haittaa, vaikka palaveri jatkuisikin tunnin odotettua pitempään, tai joku muu yllätys aiheuttaisi viivästyksiä ruokailurytmiin.

Hyviä, pitkään säilyviä välipaloja ovat esimerkiksi banaani tai muut hedelmät, pähkinäpussi tai UHT -pakattu vihersmoothie, joiden avulla välttää pahimmat mielitekokarikot ja lipsahdukset nälän kasvaessa, ennen kuin ehtii oikean ruoan ääreen.