Jopa liikuntaakin tärkeämpi asia hyvinvoinnille, ja esimerkiksi painonhallinnalle, on ruokavalio. Riittävän ravinteikas ja monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä, lisää energiaa ja yleistä jaksamista, sekä jopa helpottaa monien pitkäaikaissairauksien oireita. Oikeanlaisen ravinnon avulla elimistö tuottaa tehokkaasti niitä rakennuspalikoita, joita tarvitaan terveeseen, aktiiviseen ja pitkään elämään.

Monipuolisen ruokavalion kokoaminen

Vaikka etenkin ruokavaliomuutoksen alkuvaiheessa ruokamääriin, ja tehtyihin valintoihin yleensäkin joutuu ehkä kiinnittämään hieman tavallista enemmän huomiota, ei ainakaan minkäänlaiseen pysyvään kaloreiden tai ravintoarvojen laskemiseen ole tarvetta ryhtyä. Terveelliseen syömiseen liittyvät myös rentous, sekä leppoisa asenne. Ruoan ei pidä hallita tai rajoittaa elämää.

Jokaisella aterialla pitäisi syödä hiilihydraatteja, proteiinia sekä hyviä rasvoja. Kasviksia on suositeltavaa syödä eri muodoissa niin paljon kuin vain mahdollista, joten sekasyöjienkin on hyvä pitää ainakin muutama lihaton päivä viikossa. Ruokakaupassa käydessä kannattaa ostoskärryyn rutiininomaisesti laittaa monipuolisesti kasviksia ja hedelmiä, täysjyväviljatuotteita, kalaa sekä maitotuotteita. Parhaita hyvien rasvojen lähteitä ovat pähkinät, siemenet, öljyt, avokado ja rasvainen kala. Myös riittävästä veden juomisesta tulee huolehtia.

Terveellinen ei missään tapauksessa ole synonyymi mauttomalle. Hyvistä, tuoreista raaka-aineista valmistettu yksinkertainen ruoka hellii aisteja jo sellaisenaan, ja lisäksi on tärkeää panostaa ruoan makuun käyttämällä riittävästi mausteita ja yrttejä, jotta makuaisti saa vaihtelua. Ravinteikas ruoka voi olla todella herkullista, jolloin ylimääräinen, epäterveellinen herkuttelu vähenee kuin itsestään.

Lisää, älä rajoita

Monelle uusia ruokailutapoja opettelevalle toimii paremmin niin sanottu lisäämisen strategia rajoittamisen sijaan. Myönteinen tapa muuttaa ruokavaliota on lisätä siihen vähitellen jotain uutta, eikä ottaa jotakin pois. Psykologisesti tämä on erittäin tehokasta, sillä se kehittää aiheen ympärille myönteistä ilmapiiriä, ja ihminen kokee olevansa menossa kohti jotakin uutta ja hyvää sen sijaan, että tuntisi joutuvansa luopumaan jostakin mukavasta.

Kun ruokavalioon lisätään terveellisempiä elementtejä vähän kerrallaan, tapahtuu vanhoista tavoista luopuminen huomaamatta, kuin itsestään. Kun verensokeri pysyy säännöllisen ruokarytmin ansiosta tasaisena koko päivän, ja järkevät ja terveelliset ateriat ovat niin houkuttelevia, että niitä suorastaan odottaa, eivät äkilliset nälkäisen mieliteot, ja esimerkiksi itsensä herkuilla palkitseminen edes juolahda mieleen.