Juokseminen on yksi monipuolisimmista harjoittelumuodoista. Se on täysin ilmaista, ja alkuun pääseminen vaatii vain jonkinlaiset lenkkikengät. Urheilukauppojen monipuolisesta tarjonnasta huolimatta tavalliset verryttelyhousut tai sortsit, ja t-paita käyvät yhtä hyvin kuin tekniset juoksuvaatteet. Harrastuksen vakiintuessa ja lenkkimäärien kasvaessa voi toki olla järkevää hankkia aerobiseen liikuntaan suunnitellut juoksuvaatteet, ja etenkin talvilenkkeilyssä kunnolliset, kosteutta iholta siirtävät tekniset alusvaatteet ovat erittäin hyödylliset. Lenkkimaastot ovat tasapuolisesti kaikkien ulottuvilla, ja mikäli lähimmälle pururadalle on matkaa, onnistuu hölkkääminen myös minkä tahansa pyörätien laidalla.

Kuka tahansa voi nauttia lenkkeilystä

Lenkkeily sopii loistavasti kaiken kuntoisille liikkujille. Ei tarvitse olla satoja kilometrejä kuukaudessa juokseva maratoonari saadakseen iloa, hyötyä ja virkistystä juoksemisesta. Jokainen voi löytää itselle sopivimman vauhdin, vuorokaudenajan ja lenkin pituuden. Juoksusta nauttimiseen ei myöskään välttämättä tarvita sykemittareita, tai muita suoritusta mittaavia laitteita, ja monen mielestä lenkin rekisteröiminen, ja esimerkiksi vauhdin seuraaminen, tekee liikunnasta vähemmän rentoa ja mukavaa.

Juoksu kuormittaa lähes koko kehoa

Vauhdista ja matkan pituudesta riippumatta lenkkeily on erittäin tehokasta ja monipuolista harjoittelua, joka nostaa sydämen sykettä, aktivoi keuhkoja ja koko verenkiertojärjestelmää, ja kuormittaa tasaisesti sekä jalkoja, että vatsa- ja selkälihaksia. Lisäksi tulee oltua ulkona raittiissa ilmassa. Yksin juostessa voi juoksuvauhtia säädellä tuntemustensa ja jaksamisensa mukaan, ja vaikka hiljentää välillä kävelyksi, jos alkaa tuntua pahalta. Toisille taas lenkkeily on nimenomaan sosiaalinen laji, ja he ehdottomasti tarvitsevat lenkkikaverin pystyäkseen nauttimaan juoksemisesta. Silloin on tietysti järkevää yrittää löytää riittävän saman tasoista juoksuseuraa, jotta kumpikin saa harjoittelusta mahdollisimman paljon irti.

Fyysisen kunnon lisäksi myös henkinen hyvinvointi kohenee

Fyysisten vaikutusten lisäksi lenkkeily edistää myös henkistä hyvinvointia. Lenkkeilyssä itsessäänkin on jotain meditatiivista, ja lenkin aikana voi kaikessa rauhassa uppoutua omiin ajatuksiin ilman jatkuvia häiriötekijöitä. Juoksulenkki voi nykyisenä älypuhelinten aikana olla päivän ainoa keskeytymätön hetki, jolloin ihminen ei jatkuvasti ole netissä, seuraa sosiaalisen median uutisvirtaa, tai näppäile tekstiviestejä. Moni edes suhteellisen säännöllisesti lenkkeilevä huomaa selkeän laskun mielialassaan ja yleisessä jaksamisessaan silloin, kun lenkkeilyyn tulee vähänkään pitempi tauko.