Terveellinen ja liikunnallinen elämäntapa näyttäytyy helposti marginaalisena, jonkinlaisten yli-ihmisten lähes mahdottomana saavutuksena, tai sitten ankeana kituuttamisena, jossa lähdetään aamulenkille ennen auringonnousua, eikä syödä juuri muuta kuin rahkaa ja tonnikalaa. Todellisuudessa kuka tahansa voi pieni palanen kerrallaan muuttaa elämänsä terveyttä ja pitkää ikää vaalivaan, hyvää oloa tuottavaan suuntaan, ja kuitenkin samalla säilyttää esimerkiksi herkullisen ruoan osana elämän nautintoja, kuten sen kuuluu ollakin.
Älä haukkaa liian isoa palaa kerralla
Uudenlaista elämäntyyliä aloitellessa suurin virhe on yrittää haukata liian iso palanen kerralla. Mikään muutos, saati ehkä jopa vuosikymmeniä ihmiseen juurtuneet elintavat ja tottumukset, ei voi tapahtua hetkessä. Liian suurta ja totaalista suunnanmuutosta tavoitellessa liikunnasta ja ruokavaliomuutoksista tulee nautinnon sijaan väkinäistä ja totista puurtamista, jossa vain odotellaan mahdollista, kertaviikkoista herkkupäivää, tai lepopäivää, jolloin ei tarvitsisikaan lähteä liikkumaan. Tällä tavalla toimien ei muutos ole luonteva, eikä varsinkaan pysyvä, vaan riski ajautua vanhoihin tapoihin on erittäin suuri.
Liikunta osaksi arkea
Riippuu tietysti jokaisen lähtötasosta, mutta esimerkiksi lähes täysin liikuntaa harrastamattoman kannattaa yrittää lisätä fyysistä aktiivisuutta arkipäivän askareiden lomaan. Kerran viikossa voi kävellä tai pyöräillä töihin, hissin ja liukuportaiden sijaan voi valita tavalliset portaat, ja konttorissa voi seistä vaikkapa joka toisen tunnin, mikäli käytössä on sähköpöytä.
Jos kuntosalille tai ryhmäliikuntatunnille lähteminen tuntuu liian työläältä ajatukselta, voi kotiin hankkia jumppamaton, kuminauhan sekä muutaman käsipainon, ja ottaa tavaksi pienen kotijumpan tai venyttelyn ennen suihkuun menoa. Tällainen, edes parinkymmenen minuutin jumppa useampaan kertaan viikossa, on jo mukava tapa lisätä lihasvoimaa ja verenkiertoa, ja ylipäätään tuoda sekä henkistä, että fyysistä ryhtiä elämään.
Ruokavalio tukemaan hyvinvointia
Avainasioina hyvää oloa tukevassa ruokavaliossa ovat säännölliset ruokailuajat, aterioiden monipuolisuus, sekä houkutteleva tuoksu ja maku. Ruokaostokset kannattaa hoitaa kerran viikossa etukäteen laaditun listan mukaan. Lisäksi kotona kannattaa aina pitää tiettyjä ruoka-aineita, joista voi hätätilanteessa valmistaa ravinteikkaan aterian milloin tahansa. Tällaisia ovat pähkinät, kasvikset, kananmunat sekä vaikkapa erilaiset säilyvät juustot.
Epäterveellisiä asioita kannattaa totaalisen lopettamisen sijaan vähentää ruokavaliosta pikku hiljaa ja yksi kerrallaan. Erityisen tärkeää on panostaa ruokien makuun. Kun perusateriat ovat maukkaita ja houkuttelevia, vähenee erillisen herkuttelun tarve kuin itsestään.