Vaikka moni liikkuu ja kuntoilee mielellään kuntosaleilla tai erilaisilla ohjatuilla ryhmäliikuntatunneilla, tuntuu väsyneenä, kiireisen arjen puristuksessa joskus hieman työläältä lähteä liikkumaan määrättyyn paikkaan kodin ulkopuolelle. Pitkäaikaisista, etukäteen maksetuista jäsenyyksistä huolimatta aktiivisuus saattaa vähitellen hiipua, ja treenitaukojen venyessä saa lopulta huomata harjoittelun jääneen jopa kokonaan.

Osa haluaa treenata yksin, osa ryhmässä

Muiden joukossa treenaamisessa on toki puolensa, ja toisten harjoittelusta ja edistymisestä voi saada paljon oppia ja inspiraatiota. Aidosti liikunnallisen ja pysyvän elämäntavan saavuttamiseksi voi kuitenkin olla hyödyllistä tutkia erilaisia kotona tehtäviä treenejä, jotka on helppo tehdä ilman erillisiä siirtymiä, omassa olohuoneessa saunan lämpiämistä odotellessa. Niistä voi saada todella mukavaa vaihtelua aiempaan harjoitteluun, ja lihaksistostaan voi pitää huolta jopa pelkästään kotona treenaamalla. Olennaista on se, mitä tekee, ei se, missä se tapahtuu.

Tehokas kotitreeni ei vaadi paljon aikaa, ja kun siirtymiseen käytettävä aikakin jää pois, on ajansäästö todella merkittävä verrattuna kuntosalilla käymiseen. Lisäksi kotitreenin etuja on sen luonteva soljuminen arkiseen elämänrytmiin, ja liikkeessä olemisesta tulee yhtä luonteva osa elämää kuin mistä tahansa arjen puuhasta. Treeni ei ole enää jokin erikseen, ja hieman työläästi suoritettava askare, vaan itsestäänselvä osa lähes jokaista päivää.

Mikä tahansa voi olla kuntoiluväline

Olohuoneen nurkkaan voi perustaa pienen kotikuntosalin, jonka perusvarusteita ovat jumppamatto, muutama käsipaino tai kahvakuula, sekä erilaiset vastuskuminauhat. Mikä tahansa kodin esine voi kuitenkin toimia treenivälineenä. Isot, vedellä täytetyt muovipullot voivat korvata käsipainot, kyykkyjä voi tehdä vaikka lapsi hartioilla istuen, ja villasukat jalkoihin vedettynä mahdollistavat todella monipuolisen vatsalihastreenin liukkaalla puu- tai parkettilattialla. Vain mielikuvitus on rajana siinä, miten arkisia kodin tavaroita ja huonekaluja voi hyödyntää kotiharjoittelussa.

Kehonpainoharjoittelu

Vielä yksinkertaisemmin treeni käy ilman mitään apuvälineitä, vain kehon omaa painoa vastuksena käyttäen. Alkuun päästäkseen kannattaa netistä etsiä videoita tai muita vinkkejä liikkeisiin, ja toki niitäkin voi myöhemmin keksiä itse lisää. Kehonpainoharjoittelun etuja ovat treenin vaihtelevuus ja hauskuus, ja lisäksi se kehittää lihaskunnon lisäksi tehokkaasti ryhtiä, tasapainoa ja kehonhallintaa. Erilaiset punnerrusvariaatiot, kyykyt ja hypyt ovat kehonpainoharjoittelun perusta.